Wanneer we kijken naar gezonde manieren van afvallen, kunnen we stellen dat eiwitten en koolhydraten een belangrijke rol spelen. Koolhydraatarme gerechten of gerechten met veel eiwitten kunnen zinvol zijn. De boodschap is: Eet eiwit, dat bevat aminozuren die via hersenreceptoren tot verzadiging leiden. Daardoor voel je je vol en hou je eerder op met eten.
Waarin zitten eiwitten?Magere biefstuk, cottage cheese en proteïnepreparaten, die zijn de oplossing. Zo zijn er honderden diëten en allemaal hebben ze een plausibel klinkende theorie over stoffen in voedsel. En inderdaad val je van al die diëten af — tenminste in het begin. Een experiment van Tufts University in Boston illustreert dat. Willekeurig gekozen groepen van veertig dikke mensen kregen een dieet met óf veel koolhydraten 6f veel vet óf veel eiwit. Gemiddeld viel elke dieetgroep na twee maanden ongeveer vier kilo af. Daar was na een jaar twee tot drie kilo van over.
VerschillenEr waren wel grote verschillen: sommige mensen vielen totaal niet af, andere wel is kilo. Hoe trouwer iemand zich aan zijn dieet hield, hoe meer hij afviel. Maar ’trouw’ betekende in de ene groep zo veel mogelijk vet en in de andere zo weinig mogelijk vet. Hoe kan dat? Als je afvalt van een dieet met heel weinig vet, dan kan je toch nooit afvallen? De reden dat mensen afvallen van een dieet is eenvoudig maar tegelijk ongrijpbaar: mensen vallen af omdat het dieet minder lekker en minder gemakkelijk is dan wat ze gewoonlijk aten. Daardoor eten ze minder. Dat houden ze een tijd vol maar na drie tot zes maanden komen het roggebrood met cottage cheese, de eierkoeken, de maaltijdrepen, de ganzenleverpaté en de shakes ze de neus uit en wordt het verlangen naar net eten nat ze gewend waren onweerstaanbaar.
Terug bij afDan gaan ze weer gewoon eten, in gewone hoeveelheden, en dus komen ze terug op hun oude gewicht. Afvallen heeft dus niets te maken met welke stoffen er in het dieet zitten. De gehaltes aan koolhydraten of vetten in het dieet verklaren niet waarom iemand afvalt, en afvallen komt ook niet door een effect van specifieke stoffen uit een vermageringsdieet op de spijsvertering of de stofwisseling. Zelfs calorieën zeggen weinig. Zonnebloemolie bevat twintig keer zo veel calorieën als cola, maar al haal je nog zo veel olie in huis, je gaat er geen glazen vol van drinken en dus word je er niet dikker door. Van een koelkast vol cola word je wel dik; wie houdt van dat mengseltje van bruin, zuur, suiker en cafeïne drinkt het bij liters en krijgt aldus te veel calorieën binnen.
ConclusieDiëten hoeven niet te leiden tot succesvol afvallen. Andere factoren kunnen een veel groter rol spelen, waaronder koolhydraatarme recepten en gerechten met zo min mogelijk koolhydraten. Deze moeten deel gaan uitmaken van je normale levensritme. Op die manier kun jij er je voordeel mee doen en blijvend toewerken op gewicht verliezen. Bekijk bijvoorbeeld eens deze recepten: |
https://lekkerekoolhydraatarmerecepten.wordpress.com/ |