Gin Tonic met een sigaar uit de humidor

 

Gin en tonic met een sigaar uit de humidor

Uitkijken op de ‘sigaren humidor‘ en tegelijkertijd genieten van zeer mooie en exclusieve spirits. Vandaag hadden we een gin en tonic tasting met een aantal zeer premium limited edition gins in de sigarenwinkel. Een aantal gins zullen u zeker ook bekoren zonder er tonic aan toe te voegen.

1. Giniu gin van 40% uit Italië met Gents tonic en jeneverbessen.

Giniu gin is de eerste en de enige Sardijnse gin. Het is gemaakt van Sardijnse jeneverbessen die in de buurt van de kust groeien. Door de sterke mistralwind in Sardinia en de jeneverbessen in de buurt van de zee groeien geven de jeneverbessen een bepaald en uniek aroma en parfum welke u proeft in het eindproduct. De jeneverbessen zijn zorgvuldig met de hand geplukt en naar het bedrijf gebracht. De distillatieketels staan in de buurt van de kust, op ongeveer 10 km afstand. Dus de jeneverbessen zijn zeer vers en lokaal.

De bessen worden in een grote bak met alcoholgelegd voor 15 tot 20 dagen. De laatste twee dagen van het proces worden mediterrane kruiden uit Sardinië toegevoegd. Dit zijn kruiden zoals mirte, mastiek, salie en de kerrieplant. Na deze periode begint de destillatie. Het distillatieproces vindt plaats in een koperen alambiek uit 1985. De gin ondergaat tweemaal een distillatie en elke distillatie duurt 8 tot 10 uur. De reden hiervoor is om een zachte en harmonieuze gin te verkrijgen.

Het volgende proces is het bottelen van de gin met behulp van een prachtige verpakking. Bekijk bijvoorbeeld de dop van de fles. Het doet denken aan een kraan en de tekst erop betekend: open en drink! De fles is uniek: geen labels, maar het wordt gemaakt met behulp van zeefdruk. In de houten kist met logo een papier met het verhaal van de Giniu in het Italiaans. Last but not least, de Giniu gin heeft een bijzondere smaak die andere gins niet hebben: u kunt de Giniu goed puur drinken, zonder andere dranken. Met andere woorden je kan de Giniu alleen of voor mixology voor cocktails te gebruiken. De meeste andere gins zijn moeilijk om alleen te drinken. Wij raden aan de gin op kamertemperatuur te drinken. De geur en de smaak van de Giniu zijn totaal verschillend van anderen gins. Al deze zaken maken de Giniu gin een van de beste Italiaanse gins.

2. Roby Marton gin van 47 % uit Italië met Gents tonic en roze peperbolletjes en kaneel.

Roby Marton, de Italiaan met Engels naam uit Treviso, gelooft dat hij op deze wereld is gekomen om drank te distilleren. Toen hij 3 jaar oud was stal hij al flessen brandewijn uit de kast. Nu produceert hij meerdere gins, waaronder deze premium Roby Marton gin. De gin wordt gemaakt van graanalcohol met Italiaans bronwater en 2 keer gedistilleerd. De 11 botanicals laat hij eerst 2 weken weken in de koude graanalcohol. De botanicals welke worden gebruikt zijn schillen van citrusvruchten, kaneel, frambozen, zoethout, anijszaad, jeneverbessen, roze peper, mierikswortel, gember, rode vruchten en kruidnagel. Het is een complexe, kruidige gin. De smaken zijn goed gestructureerd en droog gevolgd door citrus.

3. Monkey 47 Distillers Cut 2015 uit Duitsland van 47 % met Fever-Tree Elderflower en kardemom, gember en een zeste van citroen.

Meesterdistilleerder Christoph Keller begon opnieuw aan een distillatie missie. De zoektocht naar ‘rara’ wat zal het speciale ingrediënt dit jaar worden leidde de distilleerder naar het Zwarte Woud. Zijn botanische nieuwsgierigheid en verlangen om nieuw zintuiglijk terrein te ontdekken moest gevoed worden. Hij heeft een talent voor het ontdekken van specifieke aroma’s en gretigheid om te verblijven in een goed humeur. In de bergachtige omgeving van Wolfach vond hij de sterk aromatische bergvenkel. Zodra het blad van de plant wordt gesneden of geplet komt een ietwat zoete geur naar boven. De aroma’s zijn vergelijkbaar met die van venkel, dille, maggikruid en zelfs jeneverbessen.

1 Keer per jaar wordt een bijzondere Monkey 47 gin op de markt gebracht. Oudere edities worden vanwege het zeldzame karakter meer waard. In België zijn slechts 400 flessen op de markt gebracht. De gebruikte botanicals zijn gember, kardemom, zoethout, rozenbottel, vlierbloesem, citroengras, bergvenkel, korianderzaad, angelica, cranberries, pomelo, jasmijn, almond, jeneverbessen, lis wortel, lavendel, rode bosbes, citroen en sinaasappelbitters. Het is een verfrissende, pittige gin met fijne noten van groente met een aangename kruidigheid en complexiteit.

4. Hernö Juniper Cask uit Zweden van 47 % met Thomas Henry tonic en jeneverbessen met

citroenzeste.

Hernö gin noemt zichzelf de meest gedecoreerde gin ter wereld met meer dan 25 gouden en ‘meester’ medailles. De distilleerderij bestaat pas sinds 2011. De Juniper Cask heeft de volgende medailles gewonnen: Contemporary Gin Trophy 2013, Gold Outstanding 2013 (2 keer), 2015 (IWSC), Gold 2014 (IWSC), Master 2015 (The Global Gin Masters) en Gold 2014 en 2015 (The Global Gin Masters).

Dit is de eerste gin die gerijpt wordt op vaten van jeneverbessenhout. Ze hebben vaten gemaakt van 39,25 liter en rijpt 30 dagen lang voordat deze gebotteld worden. De gebruikte botanicals zijn koriander, vanille, jeneverbesen, zwarte peper, citroenschil, kassia kaneel, citroen, moerasspirea en rode bosbes. De gin heeft een kruidige zoetigheid gevolgd door intense aroma’s van sappig hout, jeneverbessen en een lange afdronk van citroenschillen.

5. Tanqueray Bloomsbury uit de U.K. van 47,3 % met Thomas Henry tonic en korianderzaad.

Meesterdistilleerder Tom Nichol heeft met een uniek en oud familierecept een nieuwe limited editions Tanqueray op de markt gebracht. In België waren hier slechts 750 flessen van beschikbaar. De gin wordt door de Cameron Bridge Gin Distillery geproduceerd. Het was het laatste product aan de hand van de meesterdistilleerder bij Diageo en is totaal iets anders vergeleken met de vorige 2 limited editions. Het recept is afkomstig uit Bloomsbury (Londen) gemaakt door Charles Waugh Tanqueray uit de jaren rond 1880. Het is een London Dry gin gemaakt met Toscaanse jeneverbessen, koriander, angelica, bonenkruid en cassia kaneel.

6. Ferdinand’s Saar Dry Goldcap 2015 gin van 49 % met Fever-Tree Elderflower en peer.

Ferdinand’s is een samenwerking tussen de Zilliken wijngaard met meesterdistilleerder Andreas Vallendar. Ferdinand’s Saar Dry gin produceert gins geïnfuseerd met Riesling-wijnen. Enkel het ‘hart’ van het distillatieproces komt in de Goldcap terecht. Slechts 1 keer per jaar wordt een speciale editie uitgebracht. Gedroogde Riesling-druiven, kerspruimen, cacaobonen, acacia en peren vormen de botanicals.

7. Gents Swiss Roots Tonic Water

De Zwitserse tonic is zacht en bitter. De tonic heeft een typische citroensmaak met kinine en zoethout.

8. Fever-Tree Mediterranean

9. Thomas Henry tonic

Een bittere tonic dankzij de vele kinine en subtiele florale smaken van citrus.

De reacties waren zeer enthousiast. Natuurlijk waren de sigaren uit de humidor een fijne extra op de avond!

 

label

Over de auteur