Veranderen is een keuze
Image default
Gezondheid

Hoe je mentale verandering te weeg brengt

Wil je graag verandering in je leven brengen, maar weet je niet hoe? In dit blogartikel vertellen we je precies hoe je dat doet! We gaan in op de psychologie achter verandering en geven je tips om mentaal te veranderen. Doe er jouw voordeel mee en zie wat er allemaal mogelijk is als je de juiste mindset hebt!

Mentale verandering

Mentaal veranderen is niet makkelijk. Het vereist doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen. Maar het is wel mogelijk, met de juiste kennis en inzichten. In dit blogartikel gaan we dieper in op de psychologie achter verandering en geven je tips om mentaal te veranderen.

Reptielenbrein

Ons brein is verdeeld in drie delen: het reptielenbrein, het limbische systeem en de cortex. Het reptielenbrein is het oudste deel van ons brein en bevindt zich in onze hersenstam. Het reptielenbrein is verantwoordelijk voor onze automatische reflexen, zoals ademhalen en hartslag. Het limbische systeem bevindt zich boven het reptielenbrein en is verantwoordelijk voor onze emoties en gevoelens. De cortex is het oppervlakkige deel van ons brein en bevindt zich rondom het limbische systeem. De cortex is verantwoordelijk voor ons denken, voelen en handelen.

Ons reptielenbrein stuurt ons automatische reflexen aan, zoals ademhalen en hartslag. Het limbische systeem bevindt zich boven het reptielenbrein en is verantwoordelijk voor onze emoties en gevoelens. De cortex is het oppervlakkige deel van ons brein en bevindt zich rondom het limbische systeem. De cortex is verantwoordelijk voor ons denken, voelen en handelen.

Verandering

Verandering is moeilijk omdat we bang zijn voor het onbekende. Ons reptielenbrein houdt ons vast aan het bekende omdat het denkt dat dit veilig is. Het limbische systeem maakt ons emotioneel vast aan het bekende, omdat we bang zijn voor verandering. En de cortex maakt ons rationeel vast aan het bekende, omdat we denken dat dit logisch is.

Als we willen veranderen, moeten we ervoor zorgen dat alle drie de delen van ons brein meewerken. We moeten onze reptielenbrein overtuigen dat  het nieuwe veilig is. We moeten ons limbische systeem emotioneel loslaten van het oude en ons cortex rationeel overtuigen van het nieuwe. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel mogelijk.

Wat is er nodig voor mentale verandering?

Er zijn drie belangrijke factoren die bepalend zijn voor het welslagen van een veranderproces: motivatie, inzicht en doorzettingsvermogen.

Motivatie

De eerste stap in het proces van verandering is het ontwikkelen van motivatie. Motivatie is nodig om te beginnen met veranderen, maar ook om vol te houden als het moeilijk wordt. Je moet er dus voor zorgen dat je gemotiveerd bent voordat je aan de slag gaat. Een goede manier om je motivatie te vergroten, is door jezelf bewust te maken van de gevolgen die de huidige situatie voor je heeft. Als je weet waarom je wilt veranderen, zal dat je helpen om vol te houden als het moeilijk wordt.

Inzicht

Een tweede belangrijke factor is inzicht. Inzicht is nodig om te begrijpen waarom je gedrag verandert moet en wat de positieve en negatieve consequenties van die verandering zijn. Alleen als je weet wat er kan gebeuren als je blijft doorgaan met hetzelfde gedrag, kun je echt veranderen. Je moet dus niet alleen gemotiveerd zijn, maar ook inzicht hebben in het veranderproces.

Doorzettingsvermogen

De laatste, maar zeker niet de minste factor is doorzettingsvermogen. Ondanks dat je gemotiveerd en inzicht hebt, kan veranderen toch lastig zijn. Het is belangrijk om te beseffen dat het normaal is dat het soms moeilijk is en dat je niet perfect hoeft te zijn. Probeer steeds weer opnieuw, ook als  je weer eens faliekant bent mislukt. Het is het enige wat je kunt doen en uiteindelijk zul je merken dat het steeds makkelijker wordt.

Conclusie

Verandering is moeilijk, maar met de juiste motivatie, inzicht en doorzettingsvermogen is het wel mogelijk. Wees vooral niet bang om te falen, want alleen door te blijven proberen zul je uiteindelijk slagen.