Veranderen is een keuze
Image default
Health / Alternative

Veelgestelde vragen over overstappen van energie

Wil of ga je overstappen van energieleverancier? Dan zijn er best wel wat keuzes die je moet maken. Hoe zit het met het opzeggen van mijn huidige contract, wanneer gaat het nieuwe contract in, en kan ik zomaar overstappen? Hieronder hebben we de meest gestelde vragen over dit onderwerp voor jou verzameld. De vergelijkingswebsite Energiehunter.nl biedt kort en bondig antwoord in deze speciale FAQ.

Hoe makkelijk is overstappen?
Overstappen is erg makkelijk. U vult de vergelijker van energiehunter.nl in, kiest een nieuwe aanbieder en en de rest gaat automatisch. De nieuwe energieleverancier regelt alles met de oude energieleverancier en met de netbeheerder. U krijgt van de nieuwe leverancier instructies wanneer u de meterstanden door moet geven.

Hoe lang duurt het?
Na ongeveer 6 werkdagen ontvangt u per post een bevestiging van uw nieuwe energieleverancier. Hierna volgt de wettelijke bedenktijd van 7 dagen en duurt het ongeveer 3 tot 4 weken, afhankelijk van de opzegtermijn en einddatum van uw huidige contract, voordat u bent overgestapt.

Kan ik worden afgesloten?
Nee, u blijft bij een overstap altijd energie ontvangen. Dat is wettelijk bepaald.

Krijg ik een boete?
Er zijn geen kosten als uw contract (bijna) is afgelopen. Als u midden in de looptijd wilt overstappen dan kan de energieleverancier een opzegvergoeding vragen. Meer info over opzegvergoedingen. Tegenwoordig zijn er ook energieleveranciers die de opzegvergoeding voor u betalen!

Variabele of vaste prijzen?
De prijzen van energie kunnen een aantal keer per jaar wijzigen. Dit hangt over het algemeen samen met de olie- en gasprijzen. Over het algemeen geldt dat voor stroom iedere vier maanden een aanpassing wordt doorgevoerd. Voor gas is over het algemeen iedere zes maanden een aanpassing aan de orde. Vaste energieprijzen veranderen niet gedurende de afgesproken looptijd, tenzij dat anders vermeld staat in de algemene voorwaarden. Het is daarom aan te raden om voor het afsluiten van een energiecontract de algemene voorwaarden door te nemen.

Groene energie?
In de energievergelijker staat achter elke energieleverancier hoe de geproduceerde energie is opgewekt. Bijvoorbeeld Essent, Nuon of Eneco.

– Biomassa
Energie opwekken door het verbranden van plantaardig materiaal zoals snoeiafval, afvalhout uit de bouw of industrie of het vergisten van mest en de opwekking van elektriciteit uit het resulterende methaan gas.

– Afval
Elektriciteit opwekken door het verbranden van afval in afvalverbrandingsinstallaties. Vaak is de elektriciteit die wordt opgewekt bij de verbranding van afval maar gedeeltelijk groen, omdat in (huishoudelijk) afval ook fossiele restproducten en andere schaarse grondstoffen aanwezig zijn, waardoor bezwaarlijk van een onuitputtelijke energiebron kan gesproken worden. Daarnaast is de klassering van elektriciteit opgewekt uit afvalverbranding als “groene stroom” controversieel omwille van de toxische emissies die vrijkomen bij het verbrandingsproces die (zeer) schadelijk zijn voor mens en milieu.

– Waterkracht
Waterturbines: Werken bij een sluis in een rivier
Golfslag energie: (in ontwikkeling)
Getijdenenergie: het opwekken van elektriciteits door middel van eb en vloed
Blauwe energie: Energie gewonnen door het verschil in zoutconcentratie tussen zeewater en zoetwater.

– Windenergie
Energie opgewekt met windturbines

– Zonne-energie
Energie opgewekt met zonnepanelen

Wie heeft een goede service?
Circa een op de drie Nederlanders neemt jaarlijks contact op met de energieleverancier. U wilt dan uiteraard goed geholpen worden. Op verschillende fora circuleren horrorverhalen over bepaalde energieleveranciers. Wij varen op het klanttevredenheidsonderzoek van de Vereniging Eigen Huis of bijvoorbeeld de Consumntenbond

Wat te doen bij een verhuizing?
Geef op tijd aan uw energieleverancier door dat u gaat verhuizen. Dit kan al vanaf drie maanden voor vertrek. Geef het uiterlijk twee weken voor de verhuisdatum door.
De gang van zaken bij verhuizen

Wat te doen met de netbeheerder?
Niks, de huidige of nieuwe energieleverancier handelt alles af met de netbeheerder, ook als u een nieuwe netbeheerder krijgt.