Veranderen is een keuze
Image default
Zakelijke dienstverlening

Waarom is pre-employment screening zo belangrijk?

Pre-employment screening kun je zien als een belangrijke tool voor recruiters om in het wervingsproces de juiste keuzes te maken. Veel bedrijven maken geen gebruik van een pre-employment screening. Wat je ziet is dat bij het wervingsproces mensen worden aangenomen op basis van gevoel. Een pre-employment screening stelt wervers in staat om een selectie te maken gebaseerd op feiten.  

Optimaal wervingsproces

Als recruiter weet je dat het een van de belangrijkste taken is om gekwalificeerde kandidaten te screenen. Dit klinkt makkelijker dan het in de praktijk is. Het komt geregeld voor dat tientallen of honderden kandidaten reageren op functies. Het is aan jou om al deze cv’s door te gaan en een selectie te maken van de kandidaten die op papier het best passen bij de functie en de organisatie. Dit is al een hele uitdaging. Daarnaast heb je als recruiter veel te maken met onvolledige informatie. 

Dit is waar pre-employment screening zijn toegevoegde waarde laat zien. Je maakt hierbij gebruik van een tool waarbij je in het traject een pre-employment test integreerd in het selectieproces. Dit zorgt dat je sneller de meest geschikte kandidaat selecteert. 

Bespaar geld met pre-employment screening

Een belangrijke reden waarom steeds meer bedrijven werken met pre-employment screening is dat je er als bedrijf veel geld mee bespaart. Wist je dat iedere keer wanneer een bedrijf een nieuwe medewerker moet aannemen dit een hoge langetermijninvestering is? Dit komt door de investering in werven, onboarding en trainingen om een medewerker klaar te stomen voor zijn/haar nieuwe functie. Het belang van het aannemen van de juiste kandidaat staat hierbij voorop. Je wilt als organisatie niet een hoop tijd en geld in een kandidaat stoppen die achteraf geen juiste match blijkt te zijn. Door het afnemen van de pre-employment tests is de kans groter dat je een kandidaat aanneemt die past bij de functie en organisatie. Dit verkleint de kans op verloop. 

Meer efficiënter kandidaten screenen

Met de traditionele wervingsmethoden is de kans aanwezig dat je slechte kandidaten selecteert op basis van onvolledige informatie. Een pre-employment tests is een manier om het wervingsproces een upgrade te geven. Met behulp van deze test beoordeel je kandidaten onder andere op cognitieve vaardigheden, emotionele intelligentie, algemene vaardigheden, persoonlijkheid, integriteit en fysieke capaciteiten. Op deze manier krijg je als bedrijf een hoop waardevolle informatie over een kandidaat. Ook kun je op basis hiervan een goede inschatting maken welke kandidaten wel of niet geschikt zijn. Het is belangrijk om als organisatie te kiezen voor een pre-employment screening die objectief, wetenschappelijk bewezen en werkgerelateerd is. 

Doordat je als bedrijf door de test een beter beeld krijgt over de capaciteiten en persoonlijke eigenschappen van de kandidaat, vergroot het de kans dat de de kandidaten selecteert die geschikt zijn. Zo voorkom je vele gesprekken waar je na een paar minuten achter komt dat de kandidaat niet geschikt is. Dat scheelt een hoop tijd.

Beoordeel het potentieel van de kandidaten

Het zal je als recruiter niet als verrassing komen dat kandidaten misleidende informatie zetten op hun cv. Ook zien we veel dat kandidaten in een gesprek proberen indruk te maken op de recruiter en hierbij onnauwkeurige informatie verstrekken. Dit is bewijs dat de traditionele wervingsmethoden subjectief en onbetrouwbaar zijn. Je kunt niet meten of toetsen in een gesprek of de kandidaat de waarheid spreekt. 

Een persoonlijkheidstest biedt hulp. Deze test meet de persoonlijkheidskenmerken op de werkplek en beroeps scores die inzicht geven hoe een kandidaat zou passen binnen de functie. Je kunt hierbij denken aan persoonlijkheidskenmerken als prestatiegerichtheid, samenwerking of leiderschap oriëntatie. Dit zijn elementen op basis waarvan je kunt voorspellen wat de werkprestaties van een kandidaat zijn.  

Het uiteindelijke doel is het vinden van de juiste kandidaat voor de functie. Je wilt een efficiënt wervingsproces om de geschikte kandidaat te vinden en belangrijker nog te behouden. Een pre-employment screening helpt bij het nemen van de juiste werving beslissingen en hoge kosten van ongeschikte kandidaten te vermijden. Andersom kan de screening ook helpen bij het ontdekken van talent die zonder de screening misschien onopgemerkt zouden zijn gebleven.

https://www.brainsfirst.com/hr/pre-employment-screening/