Veranderen is een keuze
Image default
Auto's en Motoren

Een brommobiel verzekeren? Dat doe je zo!

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat niet alleen maar een auto of bijvoorbeeld een brommer of motor dient te worden verzekerd. Dit geldt namelijk eveneens voor een brommobiel. Net zoals geldt voor een auto is het ook bij een brommobiel verzekeren zo dat er een keuze kan worden gemaakt uit een niet onaanzienlijk aantal mogelijkheden. Concreet zijn er drie verschillende brommobielverzekeringen af te sluiten. Bovendien is het ook zo dat je nog eens verschillende aanvullende verzekeringen ook kan afsluiten. Wil jij graag alles te weten komen over het verzekeren van een brommobiel? Dan moet je zeker eens grondig de informatie op deze pagina doornemen.

Welke verzekeringen voor een brommobiel zijn er?

Wanneer je informatie gaat inwinnen over een brommobiel verzekeren zal je natuurlijk in eerste instantie even willen ontdekken welke verschillende mogelijkheden er op dit vlak worden aangeboden. Wanneer je dat gaat doen kan je meteen vaststellen dat er in de basis drie verschillende soorten brommobielverzekeringen bestaan. We maken hierbij een onderscheid tussen:

  1. De WA-verzekering;
  2. De beperkt cascoverzekering;
  3. De volledige cascoverzekering;

De WA-verzekering is de enige brommobielverzekering waarvoor geldt dat je wettelijk verplicht bent om ze af te sluiten. Dit type van verzekering dekt enkel en alleen maar schade in die jij veroorzaakt aan derden. Indien je de keuze maakt om voor jouw brommobiel enkel en alleen deze verzekering af te sluiten betekent dat dan ook dat eigen schade aan de brommobiel op geen enkele manier is gedekt. Dit zorgt ervoor dat dit type van verzekering voor een brommobiel louter en alleen interessant is voor mensen met een goedkope brommobiel. Ook voor zij die slechts een handvol kilometers afleggen met de brommobiel kan deze verzekering een interessante keuze zijn.

De beperkt cascoverzekering voor brommobielen

Je brommobiel verzekeren met behulp van de WA-verzekering mag dan wel de voordeligste keuze zijn, ze vormt zeker niet voor iedereen de interessantste. Voor heel wat mensen die eigenaar zijn van een brommobiel geldt dan ook dat ze deze graag op z’n minst op een bepaalde manier willen laten verzekeren tegen vormen van eigen schade. Dat is mogelijk door middel van de beperkt cascoverzekering. Je brommobiel verzekeren door middel van deze verzekering zorgt er namelijk voor dat de volgende vormen van schade allemaal kunnen worden gedekt:

  • Schade als gevolg van een brand;
  • Stormschade;
  • Schade als gevolg van een inbraak en / of joyriding;
  • Financiële schade door diefstal;

Zou je er dus graag voor willen zorgen dat je, je brommobiel op passende wijze kan verzekeren tegen meerdere vormen van eigen schade zonder dat je daarvoor meteen verplicht bent om de hoge kostprijs van de allrisk te betalen? Dan is het zeker de moeite waard om te overwegen om de beperkt cascoverzekering voor brommobiel af te sluiten. Zo kies je namelijk voor de gulden middenweg.

De volledige cascoverzekering voor brommobielen

De derde en laatste optie waarover je beschikt met betrekking tot een brommobiel verzekeren heeft betrekking tot de zogenaamde volledige cascoverzekering. Deze verzekering staat ook bekend onder de naam ‘allrisk’. Voor dit type van verzekering geldt dat ze alle mogelijke risico’s weet in te dekken waar je mogelijks mee kan worden geconfronteerd met je brommobiel. Het gaat hierbij dus niet alleen om de schade die je zelf aanricht ten opzichte van derden, maar ook om het merendeel van de schade die aan je eigen brommobiel ontstaat. Zelfs de schade als gevolg van bijvoorbeeld botsen wordt door middel van dit type brommobielverzekering gedekt.

Je brommobiel verzekeren met een allrisk verzekering brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel schuilt uiteraard in de ongelofelijke zekerheden waarover je beschikt. Deze zekerheden hebben echter allemaal een bepaalde prijs en hier knelt nu meteen het schoentje. De volledige cascoverzekering voor brommobielen mag dan immers een zeer kwalitatieve verzekering zijn die een groot aantal zekerheden biedt, daar tegenover staat dat je er een behoorlijke prijs voor dient te betalen. Stel jezelf dus altijd de vraag of het de kosten waard is of niet.

Hoe de interessantste brommobielverzekering afsluiten?

Je brommobiel verzekeren, of je Canta verzekeren, gaat natuurlijk altijd gepaard met bepaalde kosten. Dat spreekt voor zich. Bovendien is het natuurlijk ook zo dat er onderling tussen de verschillende verzekeringen voor brommobielen sprake is van een (niet onaanzienlijk) prijsverschil. De WA-verzekering is veruit de voordeligste optie terwijl de allrisk natuurlijk de duurste keuze is. Voor de beperkt cascoverzekering voor je brommobiel geldt dat ze eigenlijk de gulden middenweg vormt. Ongeacht het soort verzekering waar je voor gaat kiezen voor je brommobiel, het is altijd mogelijk om een bepaalde besparing te realiseren. Hoe? Dat kom je meteen hieronder te weten!

1.) Voer altijd een vergelijking uit

Wil je er zeker van zijn dat je de kosten van de verzekering voor je brommobiel zoveel mogelijk kan drukken? Dan is het altijd de moeite waard om een vergelijking uit te voeren. Middels een dergelijke vergelijking zal je immers kunnen vaststellen dat je een goed zicht krijgt op de kosten voor de verschillende brommobielverzekeringen bij de verschillende verzekeraars. Het wordt altijd aangeraden om een objectieve vergelijking te gaan gebruiken. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om de vergelijking uit te voeren op de website van een bepaalde verzekeraar, maar de kans bestaat dat je dan een vertekende uitkomst krijgt. Je brommobiel verzekeren tegen de meest interessante prijs zou dan ook in dat geval zomaar eens zwaar kunnen tegenvallen.

2.) Is er sprake van een eigen risico of niet?

Het gebeurt niet zelden dat er bij een brommobiel verzekeren of bijvoorbeeld bij een brommer verzekeren geen sprake is van een eigen risico. Er zijn echter uitzonderingen. Heb jij een verzekering gevonden die je mogelijks interessant vindt om af te sluiten en hanteert zij wel een bepaald eigen risico? Dan kan het de moeite waard zijn om even na te gaan of het niet interessant kan zijn om dat eigen risico eventueel aan te passen indien mogelijk. Voor verzekeraars geldt immers dat ze een standaard eigen risico hanteren die de kerk in het midden laat. Dat kan ervoor zorgen dat je eigenlijk een te hoge verzekeringspremie gaat betalen. Het eigen risico enigszins verlagen kan in dat geval mogelijks een interessante keuze zijn. Ook zo kan je besparen op jouw brommobielverzekering.