Veranderen is een keuze
Image default
Gezondheid

Ergonomisch is in alle opzichten beter

Lees hier over een gezonde werkplek, en dan met name een ergonomische stoel. Door de jaren heeft ergonomisch zich bewezen, vooral in kantoren. Zoals wellicht bekend is thuiswerken de nieuwe norm, het is dus belangrijk dat er in huis ook een gezonde werkplek is. Het beste is dan om direct voor een ergonomische bureaustoel te gaan, lees in deze tekst waarom.

Hoe is ergonomisch ontstaan?

In de media is veel aandacht voor een gezonde thuiswerkplek. Even met de laptop iets online kopen zal wel aan de keukentafel kunnen, maar als het echt op werken aankomt dan heeft een eettafel de verkeerde hoogte, en is een eetkamerstoel niet te vergelijken met een bureaustoel. Het lichaam zit niet in een gezonde houding, met kwalijke gezondheidsproblemen als gevolg. Soms is dat onschuldig, alleen wat stijfheid in de nek en schouders, een enkele keer geraakt iemand compleet arbeidsongeschikt als gevolg van werken in de verkeerde houding. Door het thuiswerken dreigen we terug in de tijd te gaan. Vroeger werd de ene kantoorklerk en typiste na de ander afgekeurd vanwege klachten. Vaak ging het om lage rugklachten. Om dat te stoppen ontwikkelden Cesar- Mensendieck- en fysiotherapeuten ergonomisch kantoormeubilair. De therapeuten behandelden voorheen versleten kantoorklerken en typistes, wisten dus wat zij mankeerden en hoe het gekomen was, de therapeuten gingen gezondheidsproblemen voorkomen. Later werd ergonomische een begrip. De computer kwam op, er kwam een ergonomisch computerbureau en een ergonomisch toetsenbord, kortom het hele kantoor werd ergonomisch.

De getallen liegen er niet om

De site ergowerken.nl is duidelijk met de feiten. Vroeger kreeg 43% van de werknemers fysieke klachten, nu is dat nihil. Er ontstaan nog wel gezondheidsklachten, maar dit niet als gevolg van de verkeerde houding. Het is van belang om dit vast te houden, nu we massaal minder naar kantoren gaan, om thuis een ergonomische werkplek te realiseren. Het bureau zal makkelijk gaan. Ieder werkblad is geschikt zolang het maar de goede werkhoogte heeft. Op het bureau staat het beeldscherm, om nekklachten te voorkomen moet deze niet op het bureau staan maar hoger, en het scherm op een paar dikke boeken plaatsen is al voldoende. Wat aandacht moet hebben is de zithouding. Een mens heeft maar één rug, wees daar zuinig op, ga voor een ergonomische stoel. Een ergonomische bureaustoel heeft als voordelen; je voorkomt fysieke klachten, je bent productiever, het is comfortabel, en het biedt ondersteuning. De kans dat er als gevolg van het thuiswerken fysieke klachten ontstaan is nihil, als de zithouding goed is. Wat rest is proberen om thuis zoveel mogelijk te evenaren wat je ook op kantoor hebt. Het juiste licht hebben is belangrijk, evenals goede ventilatie of luchtcirculatie, en een klimaat van; niet te koud niet te warm. Stress kun je makkelijk voorkomen door af en toe de thuiswerkplek te verlaten, het liefst door een wandeling te maken in de buitenlucht. Daarna kun je weer fris plaatsnemen in de ergonomische bureaustoel, en volop produceren zonder kans op fysieke klachten.