Veranderen is een keuze
Image default
Gezondheid

Royal jelly, waar is het goed voor?

Royal jelly is een romige witte substantie met hoge voedingswaarde gemaakt door de jonge bijen voor de larve van de koningin. Er wordt beweert dat het een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen biedt, zoals het verminderen van het premenstrueel syndroom en zou het product bijdragen aan een snellere genezing van wonden.

Royal Jelly heeft een hoge voedingswaarde en zou antibacteriële, anti-oxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Deze eigenschappen zijn verantwoordelijk voor veel van de gezondheidsclaims die er zijn rondom royal jelly. Mensen gebruiken het goedje oraal of brengen het direct aan op de huid.

Uit onderzoek blijkt dat bepaalde voedingsstoffen uit royal jelly gunstig kunnen zijn voor je gezondheid. Echter is er nog maar weinig bewijs dat de gezondheidsvoordelen specifiek uit de royal jelly zelf komt.

De voedingsstoffen in Royal Jelly

De voedingswaarde van royal jelly is een mogelijk voordeel op zichzelf omdat royal jelly een breed scala aan essentiële voedingsstoffen biedt, die nodig zijn voor een goede gezondheid. Royal jelly bestaat uit 50 tot 60% water, 18% eiwitten, 15% koolhydraten, 3 tot 6% aan lipides en ongeveer 1.5% aan mineraalzouten. Er bevinden zich daarnaast kleine hoeveelheden vitamines en mineralen in het goedje, inclusief verschillende types vitamine B. Ook zitten er polyfenolen in, dit zijn een plantaardige chemicaliën die rijk zijn aan antioxidanten. 

Royal Jelly helpt bij de menopauze

Het is goed mogelijk dat royal jelly verlichting kan bieden bij symptomen van de menopauze. Uit een onderzoek uit 2011 blijkt dat vrouwen die vier weken lang, tweemaal daags een tablet met royal jelly gebruikten een vermindering van symptomen ervaren. Uit een meer recente studie is gebleken dat het dagelijks gebruik van een pastille de cholesterolspiegels deed dalen bij gezonde postmenopauzale vrouwen.

Royal Jelly helpt bij het premenstrueel syndroom

Royal jelly kan mogelijk ook gunstig zijn voor mensen die klachten ervaren van het premenstrueel syndroom. Een onderzoek uit 2014 toont aan dat vrouwen die dagelijks, twee cyclussen lang, een pilletje innamen zich significant beter voelden. 

Wondgenezing

Volgens sommige onderzoeken zou royal jelly het proces van wondgenezing kunnen stimuleren en versnellen. Een laboratoriumonderzoek liet zien dat royal jelly de bewegingen van fibroblasten verhogen. Fibroblasten zijn cellen die het proces van wondgenezing coördineren. 

Royal Jelly en Diabetes Type 2

Er is enig bewijs dat aantoont dat royal jelly voordelen kan hebben voor mensen met diabetes type 2. De resultaten van dit onderzoek indiceren dat het innemen van royal jelly kan leiden tot een verlaging van de glucosespiegel. Lage glucose levels in het bloed zijn gunstig voor mensen met de type 2 Diabetes. Echter geven onderzoekers aan dat er meer onderzoeken met meer participanten nodig zijn voor meer evidentie. 

Veilig gebruik van Royal Jelly

Royal jelly is een natuurlijk product en is daarom niet onderworpen aan regelgeving. Een rapport van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) benoemd dat het mogelijk is dat royal jelly bij sommige mensen allergische reacties kan veroorzaken. Mensen met astma of een gevoeligheid voor allergieën lopen mogelijk een hoger risico op een allergische reactie van royal jelly. Het is noodzakelijk om een dokter te raadplegen als je last krijgt van een van de volgende symptomen; ademhalingsproblemen; jeuk; buikklachten zoals diarree; duizeligheid of verwarring; overgeven en misselijkheid.
Het is ook mogelijk dat royal jelly effect heeft op andere medicamenten, zoals bloeddrukpilletjes. Het is raadzaam om alvorens royal jelly te gebruiken een arts hierover te raadplegen om schadelijke effecten te voorkomen. 

Hoe gebruik je Royal Jelly

Royal jelly kan in verschillende vormen gebruikt worden. Het is mogelijk om het oraal in te nemen of het direct op de huid aan te brengen. Het is mogelijk om royal jelly in een gelachtige substantie te kopen maar er bestaan ook gevriesdroogde varianten van het goedje. Ook kan het in poedervorm of als een pilletje gekocht worden.

Hoewel er nog een formele richtlijnen zijn voor het gebruik van royal jelly is het aan te raden te beginnen met kleine hoeveelheden. Men kan dan onmiddellijk stoppen met het gebruik van royal jelly bij een allergische reactie.