Veranderen is een keuze
Health / Alternative

Natuurlijke tandpasta zonder fluoride met kokosolie

Steeds meer mensen gebruiken tandpasta zonder fluoride en tot nu toe hebben ze geen gaatjes. Veel ouders zijn niet voor niets bezorgd over de chemische stoffen die in gewone tandpasta maar ook in kindertandpasta zit. 

Wat doet fluoride in je lichaam?

Wist je dat fluoride vrijwel elk orgaan in het lichaam kan aantasten en dat het zelfs gedeeltelijk verantwoordelijk is voor gedragsproblemen zoals hyperactiviteit en vele andere raadselachtige ziekten. Een waarschuwing op de verpakking van tandpasta is sinds 2009 verplicht. Dat is niet voor niks. Fluoride dat wordt gebruikt in tandpasta en ook mondwater is meestal natriumfluoride. 

Kinderen onder de 6 jaar die veels te veel fluoride binnen krijgen door middel van tandpasta, pilletjes en water, hebben een grotere kans op het krijgen van fluorose. Dit is een nare aandoening waarbij de tanden verkleurd en gevlekt raken dankzij fluoride. Dus als het voor kinderen niet goed is waarom mag fluoride wel in de tandpasta voor volwassenen als het zo’n troep is?

De waarheid achter fluoride

Fluoride is een afvalproduct dat vrijkomt bij het produceren van fosfaat meststoffen. Sodium fluoride wordt gebruikt voor rattengif. De enige reden dat fluoride in ons water zit heeft te maken met het feit dat het ontbinden van fluoriden een kostbaar plaatje is en daarom hebben bepaalde industrieën maar besloten om dit afval te gebruiken voor bijvoorbeeld tandpasta.

Waar zit fluoride allemaal in?

Fluoride zit in vele tandpasta’s, wordt in sommige landen aan het drinkwater toegevoegd en in de hapjes voor kinderen bij de tandarts. In Nederland zijn er tandpasta’s voor peuters met minder fluoride en er zijn voorlichtingsfolders die de tandarts aanbiedt om mensen zo goed mogelijk te informeren. Er zit bijna altijd fluoride in tandpasta en kunstmatige suikers.  Het zijn over het algemeen stoffen die ongezond zijn en totaal niet nodig zijn om je gebit in goede staat te houden.

Waarom tandpasta zonder fluoride beter is?

Fluoride kan leiden tot nierschade, problemen met botten, depressies en zelfs een daling van je IQ. Daarom kiezen veel mensen er voor om tandpasta zonder fluoride te gebruiken, of om hun kinderen met fluoridevrije tandpasta te laten poetsen.

Gaatjes worden niet veroorzaakt door het al dan niet poetsen met fluoride houdende tandpasta maar door onvoldoende evenwicht in de bacterien in de mondholtes. Bij een perfect evenwicht en goede voedingsgewoontes krijg je geen gaatjes of andere vormen van tandbederf ook als je niet poetst.

Voor veel mensen die natuurlijke producten onzin vinden is vaak de enige reden dat ze geen zin hebben om meer euros uit te geven voor natuurlijke producten. Feit blijft dat er veel onzin verhalen over tandpasta fluoride vrij geschreven is.

Waar kun je fluoride vrije tandpasta kopen?

In de betere natuurvoedingswinkels vind je vele merken fluorvrije tandpasta’s. Als je een natuurlijke tandpasta zonder fluor op basis van kokosolie met Thaise kruiden zoekt kun je bij tandpasta.org terecht. Deze Thaise fluoride vrije tandpasta bevat mentol, kruidnagelolie en kamfer. Het is dan ook een zeer krachtige antibacteriële tandpasta met kokosolie die er voor zorgt dat je de volgende ochtend nog steeds een frisse smaak in de mond hebt.

https://tandpasta.org