Veranderen is een keuze
Image default
Kinderen

Het gemiddelde gewicht van een pasgeboren baby

Het gemiddelde gewicht van een baby is zeven pond, drie kilogram, maar een zeer kleine of zeer grote baby kan een verscheidenheid aan problemen hebben. De ziekenhuiskwekerij is meestal uitgerust met een babyweegschaal, maar het is belangrijk op te merken dat een pasgeboren baby in de eerste paar dagen maar liefst 10 procent van zijn of haar geboortegewicht kan verliezen. Omdat het metrieke stelsel niet nauwkeurig genoeg is om het gewicht van een pasgeborene te meten, wordt het aanbevolen om je kind te laten wegen door een zorgverlener.

Tijdens de zwangerschap zal een arts de lengte en het gewicht van je baby in centimeters meten. Deze informatie wordt vastgelegd in je notities en als je arts zich zorgen maakt, kan hij of zij je doorverwijzen voor een groeiscan. Babyjongens hebben de neiging zwaarder te zijn dan kleine meisjes en centielgrafieken zijn anders. Een verpleegkundige kan je een nauwkeurigere schatting geven van het gewicht van je baby aan het begin van zijn of haar leven.

Gedurende de eerste paar weken van je kind zal de arts ook de afmetingen van de lengte, de grootte van het hoofd en het gewicht van de baby meten. Deze metingen zullen de arts helpen om de groei en gezondheid van de baby te controleren. Als je niet zeker weet of het gewicht van je baby normaal is, moet je hierover met je arts praten. Het gewicht van een pasgeboren baby is echter geen goede indicator voor zijn gezondheid, dus het is belangrijk om je niet te concentreren op het gewicht.

Een typische pasgeborene weegt tussen de 7,5 en acht pond bij de geboorte, afhankelijk van het ras van de moeder. Een gezonde baby zal zijn gewicht verdubbelen binnen de eerste vijf maanden van het leven. In zeldzame gevallen wegen premature baby’s minder dan voldragen baby’s. Als je pasgeborene niet op tijd wordt geboren, moet je medische hulp inroepen voor extra testen en monitoring. Je arts zal je vertellen of hij of zij vermoedt dat je kind een medische aandoening heeft die aanvullende tests en monitoring vereist.

De meeste artsen houden ook het gewicht van de baby bij, inclusief het hoofd en de lengte. De lengte en hoofdmaten worden als belangrijk beschouwd voor de gezondheid van de baby. Een gezond gewicht voor een pasgeborene ligt tussen de zes en negen pond, hoewel een baby die te groot of te klein is speciale aandacht kan vereisen. Tijdens de eerste paar weken varieert het gewicht van een pasgeborene het meest drastisch. Na de eerste twee weken wordt aanbevolen dat de ouder het kind één keer per maand weegt.

Het is belangrijk om te weten hoeveel een pasgeboren baby weegt voordat je hem aflevert. Het is gebruikelijk dat een pasgeborene meer dan twee keer het normale gewicht van zijn moeder weegt, en dit is niet noodzakelijkerwijs een reden tot bezorgdheid. In feite zijn de gewichten van veel baby’s perfect gezond. Als je baby te zwaar is, zal je huisarts hem waarschijnlijk meer aandacht geven. Als hij te zwaar is, zal hij eerder geneigd zijn om hem of haar voor de aandoening te behandelen.

Lees ook ons artikel over ontspannen bad voor je baby