Veranderen is een keuze
Image default
Financieel

Hoe kun je het beste sparen?

Iedereen wil natuurlijk het liefst sparen, maar dit blijkt vaker toch vies tegen te vallen. Zo is het makkelijk om geld, wat je opzij wilde zetten, tóch nog even uit te geven. Dus hoe kun je nou het beste sparen? Waar moet je op letten? Hieronder staan 5 tips om te helpen met sparen. Op zoek naar nog meer tips over financiën en recht?

Spaar voordat je uitgeeft

Meestal wacht men tot het einde van de maand om dan te sparen wat er over is, maar dit werkt in de praktijk natuurlijk niet goed, omdat je dan gedurende de maand geld blijft uitgeven. Zorg daarom dat je je geld spaart zodra je het salaris binnenkrijgt. Stel een budget en boek de rest over naar je spaarrekening. Dit is ook goed te combineren met automatisch overmaken; kies een bedrag wat je maandelijks wilt overmaken en stel deze overboeking automatisch in op de juiste datum, dus de dag dat je het salaris krijgt.

Maximaal bedrag op de rekening

Deze lijkt een beetje op de eerste tip, maar zet voor jezelf als het ware een ‘limiet’ van wat je op je rekening mag hebben. Als je saldo hoger is dan €150 bijvoorbeeld maak je alles wat boven de €150 is over naar je spaarrekening. Op deze manier heb je niet per se een budget, maar wel genoeg om de maand comfortabel mee door te komen.

Gebruik de 3 weken regel

Wanneer je iets ziet wat je wilt aanschaffen, wacht eerst 3 weken voordat je de aankoop daadwerkelijk doet. Zo denk je beter na over je uitgaven en bestaat er een grote kans dat je het niet eens meer wilt na die tijd.

Maak een spaardoel

Dit kan op twee verschillende manieren. Je kunt sparen voor een weekendje weg en hierbij houd je dat doel voor ogen en werk je naar het bedrag van dat weekend toe. Je kunt ook een getal nemen wat je gewoon op je spaarrekening wilt hebben aan het eind van het jaar en zorgt zo dat je elke maand hiervoor een bedrag overboekt. €6.000 sparen in één jaar is zo nog maar €500 per maand. Je kan ook samen met anderen op een forum zoals Viafora een spaardoel proberen te bereiken.

Aparte rekening op een andere bank

Als je niet de discipline hebt om van je spaargeld af te blijven, probeer dan eens een rekening te openen op een andere bank. Vraag hiervoor geen pinpas aan en download de bankieren app hiervan ook liever niet. Zo is de drempel om geld over te maken vanaf die spaarrekening een stuk hoger en haal je minder snel geld van je rekening.