Veranderen is een keuze
Image default
Financieel

Hoe zit het precies met geld lenen en waar moet ik op gaan letten?

Het kan natuurlijk zijn dat je aan het kijken bent naar alle mogelijke vormen van leningen, tegenwoordig heb je er al snel een nodig voor bijvoorbeeld een nieuw huis of de aanschaf van een nieuwe auto. Toch zijn er wel wat zaken waar je rekening mee moet houden voordat je begint met het lenen van geld. Bekijk bijvoorbeeld https://spaarbuidel.nl/geld-lenen/ maar eens om een goed beeld te krijgen van wat voor types en aanbieders van leningen er momenteel zijn. Om je op weg te helpen hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Bepaal een redelijke duur voor het geleende bedrag

De maandelijkse termijn en terugbetalingsperiode moeten overeenkomen. Hoe hoger de looptijd van een lening, hoe lager de maandelijkse termijnbetaling, maar hoe meer rente is opgebouwd. Denk dus goed na over wanneer u uw lening wilt terugbetalen. In het algemeen moet uiterlijk bij het ingaan van de pensionering geen schulden meer zijn.

Bepaal uw maandelijkse terugbetaal capactiteit

Leningen moeten worden terugbetaald, wat betekent dat in de toekomst rente en hoofdsombetalingen verschuldigd zijn. Controleer daarom zorgvuldig wat uw maandelijks inkomen is en wat u zich daadwerkelijk kunt veroorloven. U moet altijd een veiligheidsreserve plannen. Afhankelijk van de gezinssituatie, moet u ook twee tot vier netto maandsalarissen creëren als liquiditeitsreserve in een geldrekening, die u op elk moment kunt raadplegen Als uw inkomen volatiel is, zorg er dan voor dat het maandelijkse tarief niet te hoog is.

Kies de juiste kredietvorm en lening

Hypothecaire leningen hebben een relatief lage rente, maar de flexibiliteit bij de terugbetaling is beperkt. Daarnaast zijn er extra kosten voor de registratie van landrechten. Leningen op afbetaling zijn meestal duurder, maar er is geen onderpand vereist en speciale terugbetalingen kunnen worden gedaan zonder extra kosten of tegen lage kosten. Over het algemeen zijn leningen op afbetaling vaak goedkoper als het bedrag minder dan € 50.000 bedraagt.

Welke rentevaste periode is de beste?

De rentevaste periode is de periode waarin de rentevoet voor een lening op een constant niveau wordt vastgesteld. Vooral in tijden van lage rentetarieven is het aan te raden de rente zo lang mogelijk vast te leggen. Vooral in de huidige fase met lage rente zijn zeer lange rentevaste perioden van 15 of 20 jaar volkomen logisch. Als de rente tien of meer jaar lager is dan nu, kunt u ze zelfs zonder extra kosten terugbetalen. De wetgever heeft bepaald dat u na tien jaar uit een lening met vaste rente kunt stappen zonder dat de bank een boete voor vooruitbetaling in rekening kan brengen.

Vergelijk en voltooi het aanvragen van een lening

Controleer eerst of de aanbiedingen daadwerkelijk aan uw vereisten voldoen. Vergelijk dan de effectieve rentevoet en kies voor de bank die u het best uw gewenste lening kan aanbieden.

In het geval van vervolgfinanciering kan het nuttig zijn om de bestaande bank te verlengen om extra kosten voor de wijziging te besparen. Als het aanbod van je vorige bank te slecht is, zorg dan dat je opnieuw onderhandelt voordat je een andere instelling kiest.

https://spaarbuidel.nl