Veranderen is een keuze
Image default
Financieel

Het belang van aanvullend pensioen uitgelegd

Het belang van aanvullend pensioen uitgelegd

Wat is een aanvullend pensioen?

Het aanvullend pensioen is het gedeelte van uw pensioen wat u ontvangt bovenop het wettelijk basispensioen (AOW). Wanneer u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt ontvangt u uw aanvullend pensioen. U kunt enerzijds aanvullend pensioen opbouwen door zelf te sparen voor extra pensioen. Of anderzijds via een werknemerspensioen, hierbij wordt veelal via een pensioenfonds of verzekeraar pensioen gespaard. 

 

Werknemerspensioen

Vanuit de overheid krijgt u na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd een AOW-uitkering. Wanneer u in loondienst ergens hebt gewerkt of überhaupt gewerkt hebt, ontvangt u in de meeste gevallen ook een werknemerspensioen. Het gros van de werkgevers in Nederland biedt zijn werknemers een pensioenregeling aan. Echter is dit niet altijd het geval, uit onderzoek blijkt dat voor 1 op de 10 werknemers geen werknemerspensioen geregeld is.

 

Waarom een aanvullend pensioen?

Enkel een AOW-uitkering is niet altijd genoeg om uw kosten te kunnen dekken. Een ieder wil zich graag kunnen verzekeren van een comfortabel pensioen. Het is van belang om hier op jonge leeftijd al bewust van te zijn. Als u een aantal jaar eerder begint met het opbouwen van een aanvullend pensioen kan dit een groot verschil maken voor de hoogte van uw pensioen. Dit is niet alleen omdat u dan ook langer de tijd hebt om geld te sparen, maar dit zorgt er ook voor dat je voor een langere periode kunt genieten van een rente effect. Kortom, op tijd beginnen met het opbouwen van een aanvullend pensioen zal u belonen op de lange termijn. Dit is al helemaal van belang voor zelfstandige ondernemers, of wanneer uw werkgever geen pensioenregeling aanbiedt, of wanneer u wegens omstandigheden een aantal jaren niet hebt kunnen werken.

 

Hoeveel moet ik sparen voor een comfortabel pensioen?

Dit is zeer persoonsgebonden en afhankelijk van een aantal verschillende factoren die bepalend zijn voor de hoogte van uw aanvullend pensioen. U kunt een financieel adviseur inschakelen om te berekenen wat u zou moeten sparen aan aanvullend pensioen, om een bepaalt bedrag aan pensioen te kunnen ontvangen.

 

https://www.scildon.nl/lijfrente/aanvullend-pensioen/wat-is-aanvullend-pensioen/