Veranderen is een keuze
Image default
Meubels

Hoe leg je keramisch parket?

Ben je op zoek naar een vloer die de warmte en uitstraling van hout combineert met de duurzaamheid van keramiek? Kijk dan eens naar keramisch parket.  Het leggen van keramisch parket kan een uitdagende taak lijken, maar met de juiste instructies en een beetje handigheid kun je zelf een prachtige vloer creëren. In dit artikel zullen we je stap voor stap begeleiden door het proces van het leggen van keramisch parket, zodat je met vertrouwen aan de slag kunt gaan.

Voorbereiding en planning

Tref de juiste voorbereidingen en maak een gedegen planning. Meet de vloeroppervlakte op en bereken hoeveel keramische tegels je nodig hebt, inclusief een extra percentage voor snijverlies. Zorg er vervolgens voor dat de ondervloer schoon, vlak en stabiel is door eventuele oude vloerbedekking te verwijderen en oneffenheden te repareren. Een andere belangrijke stap is om de keramische tegels minstens 24 uur in de ruimte te laten acclimatiseren voordat je ze installeert. Door deze stappen te volgen, leg je een stevige basis voor het succesvol plaatsen van keramisch parket.

Materialen en gereedschappen

Nu moet je alle benodigde materialen en gereedschappen binnen handbereik hebben. Kies keramische parkettegels die passen bij je gewenste stijl en afmetingen, en regel voldoende tegels om de gehele vloer te bedekken. Gebruik een hoogwaardige tegellijm die specifiek geschikt is voor keramische tegels, en vergeet niet om tegelkruisjes te gebruiken om een gelijke voegbreedte tussen de tegels te behouden. Tot slot is een tegelsnijder essentieel om tegels op maat te kunnen snijden. Met deze essentiële items bij de hand ben je goed voorbereid om aan de slag te gaan met het leggen van je keramisch parket.

Het leggen van het keramisch parket

Nu je goed voorbereid bent, is het tijd om het keramisch parket te leggen. Begin bij het midden van de ruimte en markeer dit punt. Leg een rij tegels zonder lijm om te controleren of de snijranden aan beide zijden gelijk zijn en pas indien nodig de startpositie aan. Breng vervolgens een dunne laag tegellijm aan op een klein gedeelte van de vloer en gebruik een getande lijmkam om groeven in de lijm te maken. Plaats de eerste tegel in de lijm en druk deze stevig aan, waarbij je tegelkruisjes aan de randen plaatst om een gelijke voegbreedte te behouden. Herhaal dit proces totdat de hele vloer is betegeld. Gebruik een tegelsnijder om tegels op maat te snijden voor de randen en hoeken van de ruimte, en zorg ervoor dat je veiligheidshandschoenen draagt tijdens het snijden. Nadat de tegels zijn geplaatst en de lijm is uitgehard, verwijder je de tegelkruisjes en breng je voegmortel aan met een voegrubber. Veeg overtollige mortel weg met een vochtige spons. Met deze stappen leg je op een succesvolle manier je keramisch parket en geniet je binnenkort van een prachtige vloer. Proficiat! Je hebt succesvol keramisch parket gelegd.