Veranderen is een keuze
Image default
Meubels

Houten vloer leggen? Dit zijn de mogelijkheden!

Het kiezen van een houten vloer is geen snelle beslissing, want er zijn zoveel opties qua maten, kleuren, texturen, prints en prijsklassen. De juiste keuze hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, de functie (woonkamer, badkamer, werkkamer, enzovoort) en welke stijl je in huis wilt creëren. Het is een beslissing die goed doordacht moet worden. Maar welke vloeren zijn er allemaal?

Multi of duoplank

Een multiplanken vloer, ook wel duoplanken vloer genoemd, is eigenlijk een vloer gemaakt van berken multiplex met meerdere lagen die stevig aan elkaar zijn gelijmd. Dit maakt de vloer super stabiel en erg sterk. Als je op zoek bent naar een vloer die niet alleen van hoge kwaliteit is, maar ook lang meegaat, is dit een geweldige keuze. Je kunt deze bovenop een cementdekvloer leggen. Het mooie van deze vloer is dat je hem op verschillende manieren kunt afwerken, zoals met wax, olie of lak. Als je hem goed verzorgt, kun je vele jaren genieten van de schoonheid en duurzaamheid van deze multi- of duoplanken vloer.

Massieve houten vloer

Veel mensen kiezen voor een massieve houten vloer vanwege de prachtige uitstraling. Het zijn vloeren met een robuuste en natuurlijke look, dankzij de diepe nerven, knoesten en scheuren die vaak in het hout zichtbaar zijn. Maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Massieve houten vloeren vragen wat meer aandacht en zorg. Ze zijn gevoelig voor vocht en schommelingen in temperatuur, waardoor ze minder geschikt zijn voor vloerverwarming. Bovendien moeten ze regelmatig onderhouden worden, met activiteiten zoals schuren, schoonmaken en oliën.

Meerlaagse houten vloer

Een meerlaagse houten vloer, die je misschien kent als een samengestelde vloer, multiplank, duoplank of lamelparket, is eigenlijk een vloer die is opgebouwd uit verschillende lagen. De bovenste laag is gemaakt van massief hout, terwijl de onderste laag bestaat uit een ander materiaal, meestal multiplex. Hierdoor behoudt de vloer de prachtige uitstraling van echt hout, maar heeft hij minder last van problemen zoals uitzetten en krimpen als gevolg van veranderingen in vochtigheid en temperatuur. Een klein nadeel is dat in sommige gevallen de onderlaag zichtbaar kan zijn, vooral bij diepe nerven. Er zijn zo nog meer soorten houten vloeren, maar dit waren onze top 3!