Veranderen is een keuze
Image default
Zorg

Collectieve zorgverzekering: voordelen voor de onderneming en de werknemers

Gezondheid is, vooral sinds het begin van de pandemie, een van de belangrijkste punten van zorg van de samenleving, samen met aspecten als economie en welzijn. Sinds het begin van de Coronavirus-crisis en de verzadiging van de openbare gezondheidsdiensten hebben veel bedrijven een collectieve zorgverzekering voor hun werknemers opgezet .

Het zijn niet alleen de werknemers die de ziekteverzekering als een uitstekend voordeel beschouwen, maar ook de ondernemingen zelf beschouwen het als een element dat een differentiële waarde toevoegt. Door dit soort producten aan hun werknemers aan te bieden, kunnen zij een meer geëngageerd imago uitstralen en talent aantrekken.

Naast de talrijke voordelen die zij de werknemers biedt, zoals toegang tot betere technische en economische voorwaarden bij de verzoening van medische procedures, biedt de collectieve zorgverzekering de volgende voordelen voor de ondernemingen:

1. Verbetert bedrijfsimago

Het opnemen van een collectieve zorgverzekering in het voordelenprogramma voor de werknemers is een belangrijke actie om het bedrijfsimago van elke onderneming te verbeteren. Voor de werknemers is het een manier om zich gewaardeerd te voelen, en voor de bedrijven is het een manier om zich als merk te onderscheiden en erkenning op de markt te verwerven.

 

2. Concurrentievermogen en productiviteit

Het concurrentievermogen en de productiviteit van de werknemers houden rechtstreeks verband met hun motivatie, tevredenheid en betrokkenheid. Een collectieve zorgverzekering maakt het mogelijk het welzijn en de gezondheid van de werknemers en hun gezinnen te verbeteren en daardoor ook hun inzet op het werk.

 

3. Minder ziekteverzuim

De invoering van een collectieve zorgverzekering zorgt voor een aanzienlijke daling van het ziekteverzuim en de werkstress, dankzij kortere wachttijden, directe toegang tot specialisten en flexibele afspraaktijden. Bovendien vergemakkelijkt de recente ontwikkeling van talrijke telegeneeskunde diensten basis consulten en eenvoudigere procedures.

 

4. Loyaliteit en het aantrekken van talent

De collectieve zorgverzekering, in combinatie met andere voordelen, versterkt de betrokkenheid van het bedrijf bij zijn werknemers, wat helpt de meest waardevolle werknemers te behouden. Het maakt het ook mogelijk talent op de arbeidsmarkt aan te trekken, dankzij het imago van bewustzijn en evenwicht tussen werk en privéleven dat het bedrijf uitstraalt.

 

Hoe kan het bedrijf een zorgverzekering aanbieden?

Ondernemingen kunnen op 2 verschillende manieren een zorgverzekering aanbieden: met of zonder deelname van de werknemer in de verdeling van de kosten.

In het eerste geval opent de onderneming een collectief gezondheidsbeleid en zijn het de werknemers zelf die beslissen of zij dit al dan niet aangaan via een flexibel beloningssysteem. De aansluiting bij een zorgverzekering is vrijwillig, want de werknemer betaalt voor de dienst, aangezien het bedrag van zijn loon wordt afgetrokken.

Wanneer de ziekteverzekering als een voordeel wordt aangeboden, hoeft de werknemer niet voor de dienst te betalen. In deze modaliteit is het de onderneming zelf die de verzekering afsluit en haar werknemers daarbij betrekt zonder de kosten van de uitgaven door te berekenen. In dit geval wordt de verzekering aangeboden als deel van het loon van de werknemers.