Veranderen is een keuze
Image default
Energie

Informatie over energie in de wereld

Energie internationaal

Het is de bedoeling dat er eerlijke concurrentie is op de energiemarkt. Alle energienetwerken in de Europese Unie zijn met elkaar verbonden. Er zijn Europese regels opgesteld over wat eerlijke concurrentie bijvoorbeeld is en er zijn regels voor het bepalen van tarieven, voor de rechten en plichten van de netbeheerders enzovoort. De bedoeling is dat op deze manier de consument goede, betaalbare energie kan afnemen, ook als het eigen land een lage energieproductie heeft. 

 

Internationale samenwerking

Onze energie komt lang niet altijd alleen uit Nederland. De Nederlandse energiemarkt is meer een regionale of wel een Europese markt geworden. Er zijn allerlei netwerkverbindingen met andere landen. Denk aan windmolens in Duitsland of waterkrachtcentrales in Zweden. Ook gas komt niet alleen uit Groningen, maar ook uit Rusland.

 

Toezicht

In Nederland wordt het toezicht verzorgd door het ACM (Autoriteit Consument & Markt). Een belangrijke taak van hun is het brengen van concurrentie op de energiemarkt. Dit waarborgt kwaliteit en prijs voor de consument en zo is er ook wat te kiezen. Daarnaast houdt het ACM in de gaten dat we ook in Nederland we ons aan de Europese richtlijnen houden op het gebied van energie. Zij denken ook mee met Europese wet- en regelgeving. Easyswitch.nl is een prijsvergelijker die verschillende leverancier op een rijtje zet. 

 

Samenwerking toezichthouders

ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) houdt zich weer bezig met het verbeteren van de samenwerking tussen de toezichthouders op de energiemarkt in de Europese Unie. Council of European Energy Regulators (CEER) is een vrijwillige samenwerking van toezichthouders in Europa. Zij werken bijvoorbeeld aan het verbeteren en efficiënter maken van distributienetwerken. 

 

Discussiegroepen

Op dit moment zijn er 28 landen met een geliberaliseerde energiemarkt. Het Florence forum voor elektriciteit en het Madrid forum voor gas, richten zich op het ontwikkelen van één Europese energiemarkt. 

 

Promotie duurzame energie

Tenslotte noem ik nog het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA) dat bedoeld is om het gebruik van duurzame energie aan te moedigen. Het zorgt voor toegang tot allerlei informatie en het IRENA adviseert en coördineert. Vergelijk energie op de manier die bij je past.