Veranderen is een keuze
Image default
Zorg

Van zorgverzekering veranderen

Veranderen is een keuze, daarom is het goed om eens naar je zorgverzekering te kijken. In Nederland is het namelijk zo geregeld dat je bij deze verzekering een overeenkomst aangaat voor de periode van 1 jaar. Veranderen van zorgverzekering kan dan ook maar eens per jaar.

Wanneer van zorgverzekering veranderen?

Het is ieder jaar mogelijk om per 1 januari over te stappen van zorgverzekering. Belangrijke datums om hierbij in acht te nemen zijn:

  1. 12 november: je huidige zorgverzekeraar en alle anderen hebben uiterlijk deze dag de zorgpremie bekend gemaakt. Grote verzekeraars doen dit vaak al de dagen ervoor, DSW zelfs al in september. De prijsvechters, de gene die proberen de goedkoopste zorgverzekering te bieden wachten letterlijk tot de laatste minuten om de premie te tonen. Zo proberen de de andere verzekeraars niet de gelegenheid te geven om toch nog onder hun premie te komen.
  2. 31 december: de laatste dag je kan switchen. Of de laatste dag dat je zelf je polis stopzet en vóór 31 januari in het nieuwe jaar gaat overstappen. Je kan dan met terugwerkende kracht, per 1 januari, de nieuwe polis in laten gaan. Het is verplicht om een verzekering voor een heel jaar vast te leggen. Dit is opgenomen in de Zorgverzekeringswet (zvw), terug te lezen op de website van de Rijksoverheid.
  3. 31 januari: dit is dus de dag dat je écht overgestapt moet zijn, als je jezelf afgelopen jaar hebt afgemeld bij de ouder zorgverzekeraar.

Hoe van zorgverzekering veranderen?

Door online te vergelijken kan je makkelijk van zorgverzekering veranderen. Je kan bijvoorbeeld van een zorgvergelijker gebruik maken. Er zijn meerdere vergelijkers op de markt, welke allen op een eigen manier de vergelijking maken en de premie tonen. We zetten ze even op een rijtje.

  • Independer
  • Zorgkiezer
  • Consumentenbond
  • PriceWise
  • Overstappen
  • HoyHoy

Let wel op: helemaal onafhankelijk zijn ze allemaal niet. Met de meeste zorgverzekeraars zijn er afspraken gemaakt waarbij de website een overstap vergoeding ontvangt.

Waarom van zorgverzekering zorgverzekeraar?

De meest voor de hand liggende reden is: besparen op de kosten van je zorgverzekering. Je huidige zorgverzekeraar biedt een polis waarvan de premie bijna altijd ieder jaar weer omhoog gaat. Dit ben je beu, daarom wil je vergelijken om te kijken of veranderen van zorgverzekeraar je financieel voordeel oplevert. Eenmaal hiermee bezig, komt het volgende direct om de hoek kijken. Hoe wil je je nieuwe basisverzekering samenstellen, en wil je aanvullende verzekeringen afsluiten? Je kan namelijk zelf heel veel samenstellen, om een zorgverzekering op maat te krijgen. Het eigen risico, vrije zorgkeuze óf niet, tandartsverzekering, fysiotherapie en andere vormen van vergoeding bepalen hoe je nieuwe zorgpolis eruit komt te zien. Klik hier voor de zorgverzekering vergelijken.