Veranderen is een keuze
Image default
Beauty en verzorging

3 effectieve maatregelen tegen schimmelnagels

Schimmelnagels zien er niet mooi uit, maar het is medisch gezien niet noodzakelijk om ze te behandelen. Je krijgt niet zomaar medicatie voorgeschreven, omdat de bijwerkingen soms erger kunnen zijn dan de schimmelnagel zelf. De meeste vrij verkrijgbare middelen helpen om de groei van de schimmel te remmen of te stoppen, zodat deze eruit kan groeien. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat je opnieuw schimmelnagels krijgt. Meer weten? Lees er hier meer over!

Herken de symptomen van schimmelnagels

Om schimmelnagels aan te pakken, moet je eerst de symptomen herkennen. Schimmelnagels beginnen vaak als kleine vlekjes aan de rand van de nagel en verspreiden zich naar de nagelriem. Na een tijdje kan de kleur van de nagelranden veranderen naar witgeel, groenig of bruin. Als je nagels dikker, brozer en brokkelig worden, kan dat ook wijzen op schimmelnagels.

Zelfzorg met huismiddeltjes

Er zijn verschillende dingen die je thuis kunt proberen om schimmelnagels aan te pakken. Veelgebruikte middelen zijn azijn, dat zuur is en schimmels kan doden, en tea tree olie, die antivirale en schimmeldodende eigenschappen heeft. Ook zuiveringszout, of soda, kan helpen tegen schimmelnagels door de hoge zuurgraad. Naast deze huismiddeltjes zijn er ook producten bij de drogist. Deze hebben speciale pennen en vloeistoffen om de schimmels onder je nagel te behandelen.

Kies voor een professionele behandeling

Als huisremedies en zelfzorg niet werken, kan een professionele behandeling nodig zijn. Een optie is het nemen van antischimmelpillen, maar dit moet altijd onder toezicht van een dokter. Deze pillen kunnen bijwerkingen hebben, zoals leverproblemen en smaakverlies, en zijn niet altijd effectief. Een andere optie is lasertherapie. Hierbij gebruikt men een laser apparaat om de nagel te verwarmen en de schimmel te doden, zonder het weefsel eromheen te beschadigen. Het kan even duren voordat de nagel helemaal gezond terug groeit, maar lasertherapie kan goed werken tegen schimmelnagels.

Draag droge schoenen!

Zorg er ook voor dat je voeten, sokken en schoenen altijd droog blijven. Schimmels houden namelijk van warme en vochtige plekken. Dus, nadat je gedoucht hebt, moet je je voeten goed afdrogen, vooral tussen je tenen. Daar kunnen schimmelinfecties namelijk makkelijk ontstaan en zich verspreiden naar je nagels. Het is ook verstandig om elke dag schone sokken te dragen, het liefst van katoen of wol, en je schoenen regelmatig af te wisselen zodat ze goed kunnen opdrogen. Deze maatregelen zijn nodig om de schimmels te bestrijden en te voorkomen dat ze zich verder verspreiden.