Veranderen is een keuze
Image default
Banen en opleidingen

Hoe gaat studiekeuzeadvies in zijn werk?

Het maken van allerlei verschillende keuzes is iets wat een grote rol speelt in het dagelijks leven van heel veel mensen. Als schoolgaand kind is er een belangrijk keuzemoment aan het einde van je basisschooltijd. Op dat moment moet je namelijk de keuze gaan maken naar welke middelbare school je graag zou willen. Echter, als je dan eenmaal een middelbare school hebt gekozen en daar bent aangekomen aan het einde van je middelbare schooltijd, dan staat er nog een volgende keuze op je te wachten. Hierbij gaat het namelijk om het kiezen van een studie. Bij deze keuze is het slim om gebruik te maken van studiekeuzeadvies.

Het maken van een studiekeuze

Je hebt dus al meerdere voorbeelden kunnen lezen van keuzemomenten die je gedurende je leven tegen zou kunnen komen. Een belangrijke keuze die je in je leven zult gaan tegenkomen is dus het maken van een studiekeuze. Deze keuze zul je waarschijnlijk ergens rond je 16e tot 18e levensjaar tegenkomen.  Dit is een keuze die voor veel jongeren en scholieren erg lastig is om te maken. Veel mensen voelen erg veel stress als ze er over nadenken deze keuze te moeten gaan maken. Gelukkig is er voor deze jongeren en scholieren die moeite hebben met het maken van een keuze studiekeuzeadvies beschikbaar.

Gebruik maken van studiekeuzeadvies

Wanneer je erg veel moeite hebt met bijvoorbeeld het maken van een studiekeuze Amsterdam dan is het een erg goed en verstandig idee om gebruik te gaan maken van studiekeuzeadvies. Dit kun je doen door in gesprek te gaan met professionals. Deze mensen hebben veel ervaring in het begeleiden van scholieren en jongeren bij het maken van een keuze die bij hen past. Het doel van deze begeleiders is om samen met jou een keuze te maken waar jij enthousiast over bent en je prettig bij voelt. Voordat je op zoek zult gaan naar iemand die je kan helpen zul je waarschijnlijk eerst een beetje meer willen weten over hoe zo’n studiekeuzeadvies nou eigenlijk gaat.

Zo gaat het

Als je er voor kiest om voor het maken van je studiekeuze hulp in te schakelen van iemand die ervaring heeft in het begeleiden van scholieren en jongeren bij het maken van een studiekeuze, dan zijn er een aantal dingen die je zou gaan kunnen verwachten. Je kunt bijvoorbeeld veel gesprekken verwachten. Aan de hand van deze gesprekken zal de professioneel een profiel van jou proberen te schetsen en proberen te bedenken welke studies bij jou en jouw interesses zouden kunnen passen. Iets anders wat je kunt verwachten is dat je vragenlijsten zult gaan invullen, ook dit helpt om jouw interesses in kaart te kunnen brengen.