Veranderen is een keuze
Image default
Verbouwen

Meten is weten, door middel van kalibratie en geluidsmetingen

Een bekende uitspraak is ‘meten is weten’, wie kent hem niet? Naast dat dit erg wijs klinkt is het ook meer dan waar. Door middel van meten krijg je te weten hoe je apparatuur werkt en of je collega’s nog werken in een veilige omgeving. Dit kun je doen door je apparatuur tijdig te kalibreren en om de geluidsniveaus in de werkomgeving te meten. Hierdoor blijf je perfect op de hoogte hoe jouw onderneming er voor staat op het vlak van veiligheid en apparatuur. 

Ga ik ijken, of toch kalibreren? Het verschil tussen de twee 

Het optimaal behouden van een goede kwaliteit van je producten is door kalibratie meetapparatuur aan te schaffen. Hierdoor weet je zeker dat je apparatuur nog naar wens werkt. Nu kun je denken, wat is kalibreren precies, en wat is het verschil met ijken? Beide termen lijken op elkaar, maar zijn toch anders. IJken is het proces waarbij je kijkt of iets voldoet aan de eisen die je hebt gesteld of niet. Je krijgt hierbij de mogelijkheid tussen twee resultaten, namelijk ‘voldoet wel’ en ‘voldoet niet’. Je krijgt dus niet te weten wat je hier aan kunt doen of hoeveel het afwijkt. Het is dus een vrij passieve bezigheid. Kalibreren, aan de andere kant, is een actieve bezigheid waarbij je echt bezig bent om de schaalverdeling aan te passen. Je kunt hierbij dus je gegevens zo aanpassen dat je apparatuur weer naar wensen werkt. Dit is dus erg handig! 

Meten van het geluid om je heen in de werkomgeving 

Niemand wilt geluidsschade oplopen. Een manier om dit te voorkomen is met een Soundear 3, die aangeeft wanneer het geluid te hard is en dit ook gelijk registreert. Hoe kan je er voor zorgen minder last te hebben van harde geluiden als het apparaat dit aangeeft? Gemiddeld zal je een werkuur hebben van 8 uur, en het geluidsschade kan verminderd worden door je simpelweg minder in de lawaaierige omgeving te bevinden. Laat je werknemers dus minder lang in een omgeving staan waar het volume erg hoog is. Wissel je werknemers dus tijdig af, waardoor niet een collega continu in een harde geluidsomgeving is. Naast het aanschaffen van een meter kan je stillere machines kopen, maar je kan ook je werknemers laten werken in geluiddempende omgevingen. Hierdoor zullen ze minder last hebben van harde geluiden om zich heen. Ook als je je apparatuur goed kalibreert en onderhoud zal er minder lawaai ontstaan.  

https://www.enmo-services.eu/kalibratie-meetapparatuur/