Veranderen is een keuze
Image default
Dienstverlening

Hoe verhuis je een grote piano van de zolder?

Ooit gestaan voor die grote piano op zolder en je afgevraagd: “Hoe krijg ik dit ding ooit beneden?” Geen zorgen, we begrijpen het! Het verplaatsen van zo’n zware piano lijkt misschien een lastige klus, maar met de juiste aanpak en wat slimme voorbereidingen, kun je dit zonder gedoe doen. In dit artikel gaan we je laten zien hoe je je geliefde piano veilig van de zolder naar beneden kunt krijgen. En kom je er niet uit? Maak dan gebruik van verhuisliften. Dit kost wat extra’s, maar je weet wel zeker dat je piano veilig wordt verplaatst. Lees verder!

De juiste voorbereiding

Voordat je daadwerkelijk de piano gaat verplaatsen, is het heel belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hierbij zijn een paar stappen erg belangrijk. Zorg er eerst voor dat je de doorgangen meet, dus kijk of de piano door deuren en gangen past. Verzamel dan de juiste spullen, zoals stevige dekens om de piano te beschermen, touwen om alles goed vast te maken, een soort karretje om te helpen tillen, en kleding om jezelf te beschermen. Je kunt ook vrienden of familie vragen om te helpen. Een piano is namelijk best zwaar en met hulp wordt het niet alleen makkelijker, maar ook veiliger.

De verhuisdag is aangebroken!

Nu is het tijd om de piano daadwerkelijk te verplaatsen, nu je alles goed voorbereid hebt. Volg deze stappen om het goed te doen: begin met het loskoppelen van alle kabels en draden om schade aan de piano en jezelf te voorkomen. Wikkel de piano zorgvuldig in stevige verhuisdekens om krassen en deuken tijdens het transport te vermijden. Plaats de steekwagen onder de piano en zorg ervoor dat deze stevig vastzit voordat je met behulp van een paar mensen de piano voorzichtig optilt, terwijl anderen de steekwagen ondersteunen. Beweeg langzaam en gelijkmatig om schommelen te voorkomen en neem pauzes wanneer nodig, vooral bij het afdalen van trappen.

Naar beneden halen

Het meest uitdagende deel is het naar beneden brengen van de piano over de trappen. Hier zijn handige tips voor dit proces: Controleer of de wielen van de steekwagen goed vastzitten als de piano wielen heeft, om stabiliteit te behouden tijdens het afdalen. Laat één persoon per trede de piano begeleiden terwijl anderen het gewicht dragen, wat helpt bij controle en schokabsorptie. Als het te zwaar wordt of de controle dreigt te verliezen, zet de piano dan voorzichtig neer en neem een korte pauze.

Het einde is in zicht!

Je bent eindelijk beneden aangekomen met de piano. Nu resten nog de laatste stappen: Plaats de piano zorgvuldig op zijn nieuwe plek, let erop dat het stabiel staat en weg van direct zonlicht en vochtbronnen. Verder kan het nodig zijn om de piano opnieuw te laten stemmen, omdat de verplaatsing de stemming kan verstoren. Schakel hiervoor een professionele pianostemmer in om ervoor te zorgen dat je piano weer perfect en in harmonie klinkt. En vergeet niet: je kunt altijd een verhuislift huren of een verhuisbedrijf inschakelen om deze klus voor jou te doen. Dit bespaart je een hoop stress!