Veranderen is een keuze
Image default
Zorg

Vier autisme kenmerken waarbij het autisme belevingscircuit kan helpen

Het concept achter het autisme belevingscircuit van BijdeHand Zorg is heel simpel. Deze cursus bestaat uit tien praktijkopdrachten waardoor je als het ware in de schoenen van een autistisch persoon komt te staan. Geïllustreerd wordt hoe deze persoon de wereld ziet en hoe zijn of haar cognitie invloed kan hebben op waarnemingen.

Autisme belevingscircuit: hoe kun je helpen?

Autisme manifesteert zich niet bij iedereen op dezelfde wijze. De één raakt snel overprikkeld, de ander juist niet maar heeft meer moeite om contact met anderen te maken. Hoe kan het autisme belevingscircuit bij dergelijke kenmerken van autisme je helpen anderen beter te begeleiden?

Moeilijk contact maken met anderen

Voor sommige mensen met een Autistische Spectrum Stoornis is het contact leggen met anderen een uitdaging. Ze zijn sociaal misschien wat onhandig of weten niet precies hoe ze een gesprek gaande moeten houden. Dankzij het autisme belevingscircuit snap je hun probleem en kun je hen beter helpen.

Problemen omtrent veranderingen

Voor mensen met een spectrum stoornis kunnen veranderingen soms ondragelijk zijn, vooral als ze plotseling gebeuren. Het liefst zouden ze alles hetzelfde houden. Ook dit facet komt aan bod tijdens de cursus, zodat je met meer empathie hen kunt begeleiden.

Het voorkomen van overprikkeling

De cognitie van mensen met autisme werkt net een slag anders. Door de wijze waarop zij prikkels verwerken, is de kans op overprikkeling groter. Dit kan zeer vermoeiend zijn en de kans op ‘ontploffingen’ wordt hierdoor ook groter. Als begeleider snap je dit voortaan en kun je een rustpunt creëren.

Herken de goede kanten van autisme

Er zijn niet alleen maar nadelen verbonden aan het hebben van een Autisme Spectrum Stoornis. Het is eigenlijk een kwestie van bedrading in het hoofd die net wat anders ligt dan normaal. Autisme heeft ook zijn pluspunten, zoals: analytisch sterk, sterke focus, recht door zee, eerlijk en goed zijn in het herkennen van patronen.

https://bijdehandzorg.nl/